Antioksidantai
Antioksidantai
Dažniau ar rečiau tenka išgirsti ką nors panašaus į: „šiame maiste gausu antioksidantų“, „tai puikus antioksidantas“. O kas gi tie antioksidantai, kuo jie naudingi ir kaip mums jų gauti?
Esminis klausimas – kaip organizmą aprūpinti antioksidantais? Pirmiausia reikia paminėti, kad organizmas ir pats gamina antioksidantus. Bet jų pakanka ne visada. Atsikratę veiksnių, kurie skatina laisvųjų radikalų susidarymą, turėtumėte susikoncentruoti į savo mitybą. Į racioną įtraukite kuo daugiau produktų, kurie yra tikri antioksidantų šaltiniai. Pavyzdžiui:
- karotenoidų gausite valgydami daugiau ryškių spalvų daržovių bei vaisių, pavyzdžiui, morkų, špinatų, pomidorų ir pan.;
- flavonoidų gausite valgydami daugiau obuolių, mėlynių, abrikosų, aviečių, alyvuogių, petražolių, citrusinių vaisių ir pan.;
- izotiocianatų gausite valgydami daugiau brokolių, žiedinių kopūstų, pekininių kopūstų, briuselinių kopūstų, ridikėlių, ropių ir pan.;
- resveratrolių gausite valgydami daugiau vynuogių, mėlynių, spanguolių bei žemės riešutų;
- taninų gausite valgydami daugiau persimonų, lęšių, riešutų, granatų ir gerdami žaliosios arbatos.